Termékek Menü

Ártok az erdőknek ha sokat másolok vagy nyomtatok?

Népszerű és fontos téma mai világunkban a környezetünk védelme. Autómentes nap, műanyagmentes hónap, környezetbarát bevásárló táska, a Greta Thunberg jelenség... Hosszan lehetne sorolni a naponta minket érő ingereket ezen a téren. Van akit hidegen hagy, mások elgondolkodnak (és esetleg tesznek is ezt-azt), vannak a tudatosak és létezik egy olyan szegmense is a társadalomnak akik átesnek a ló túloldalára.

Utóbbi csoportba tartoznak azok akik az elmúlt években, évtizedekben sokat tettek a papír kriminalizálása terén. Nyomtass kevesebbet, védd az erdőt! A papír erdő pusztító, környezetszennyező, elavult média! Ilyen és ehhez hasonló szlogeneket hallhattunk, olvashattunk tőlük. Ezek a lelkes aktivisták aztán nagyot néztek, amikor az Egyesült Államok egyre több nagyvállalata távolította el az elektronikus kommunikációjából a "Válts papírmentesre - Mentsd meg a fákat!" szlogent. Vajon miért tették? Mert belátták, hogy tévedtek. A papírgyártás ugyanis már régóta nem úgy zajlik, hogy rabló gazdálkodással, helyreállíthatatlan károkat okozva, sáska had módjára letarolnak erdőket, majd egy újabb területen folytatják a garázdálkodást. A papír gyártása hatalmas üzlet. A gyárak hogy minél kevésbé függjenek az alapanyag beszállítóiktól előre menekültek. Hogyan? Erdőgazdálkodást folytatnak. Világszerte naponta több millió fát ültetnek csak azért, hogy 10-20 év múlva majd papír készüljön belőle. Vagyis minél több papír fogy, annál több fát ültetnek.

Ezért arra buzdítalak másolj, nyomtass bátran! Szülinapra egy sms vagy facebook üzenet helyet küldj egy levelet vagy képeslapot! A gondolataidat bátran vesd papírra! Rajzolj, fess! Olvass minél több könyvet, újságot! Az ajándékaidat csomagold be szépen!

Most biztosan arra gondolsz ezzel mennyi szemét keletkezik és milyen nagy ökológiai lábnyomot hagysz így magad után. Nos a papír egyszerűen újrahasznosítható, környezeti terhelés csak a gyártásakor és az újrahasznosításakor keletkezik. Viszont az eszköz (legyen az számítógép, notebook, tablet vagy okostelefon) amivel ezt a gondolatsort éppen olvasod rengeteg anyag bányászatából, majd részegységek legyártásából, összeszereléséből jött létre. A majdani újrahasznosítás nehézségeiről is gondolom vannak sejtéseid. Ráadásul egy ilyen készülék teljes életciklusa alatt falja az energiát (igen az is, amin éppen ezt a bejegyzést írom). Ez a környezetterhelés sokkal nagyobb mint a papíré.
Szeresd a papírt és használd bátran! És az illata ... Ha emlékszel még milyen az amikor kinyitsz egy új könyvet, tudod miről beszélek ...