Termékek Menü

A BP30M28 fénymásológép bemutatása

Győztes csapaton ne változtass, de haladj a korral. Talán így lehet a legjobban összefoglalni azt a fejlesztési koncepciót, amit a SHARP a BP30M28 másológép tervezésekor alkalmazott. Ez a modell a népszerű MX-M266NV készülékünk utóda, ezáltal rendelkezik mindazon alaptulajdonsággal, ami az elődjét jellemzi.
 

A BP30M28 - az MX-M266NV-hez hasonlóan A3-as, kétoldalas, automata lapadagolós, hálózatos központi fénymásológép két darab 500 lapos papírfiókkal, eltolásos szortírozással és hálózati szkennelési funkcióval. Lássuk milyen újításokat hozott az új típus.

Küllem
Ez a másológép ugyanazt az új külső megjelenést kapta, mint amit a friss SHARP modelljeinknél látunk. A korábbiakban jellemző szürke alapszínt felváltotta a fekete előlap, amit a gép fehér oldala és a tetején levő ugyanilyen színű lapadagoló ellensúlyoz.


Kijelző

Az érintőképernyő mellől eltűnt a szám billentyűzet, most már minden funkció beállítható a 7 inch-es LCD panelen. A kijelző tartalma, elrendezése megegyezik a nagyobb fekete-fehér és a színes másológépeink kezelői felületével, így aki ezek közül bármelyiket is használta már, annak nem lesz idegen a másológép kezelése.

Műszaki paraméterek változása
A gép másolási és nyomtatási sebessége 28 lap/percre, a szkennelési sebessége pedig 60 oldal/percre nőtt. A kiegészítőként vásárolható Postscript kit immár eredeti Adobe termék és nem csak azzal kompatibilis. Változás történt a papír kezelésben is. A második (valamint a külön vásárolható harmadik és negyedik) papírfiók az oldaltálcához hasonlóan akár 200 g vastag papírt is tud kezelni. A gép memóriáját a gyártó az MX-M266NV-hez képest megduplázta (4 GB-ra nőtt).

HDD
Külön érdemes megemlíteni a beépített adattárolót. A korábbi modellnél külön meg lehetett vásárolni a winchestert, a BP30M28 fénymásológép viszont már alapkiépítésben tartalmaz egy 128 MB SSD-t. Mire jó ez? Egyrészt lehet rajta tárolni beszkennelt dokumentumokat (amelyeket pl. később többször ki szeretnénk nyomtatni), másrészt  így elérhetővé válik az ún. tárolt nyomtatás funkció. Ez akkor lehet érdekes, ha többen használják ugyanazt a másológépet. A tárolt nyomtatás ugyanis lehetővé teszi, hogy a fájlunkat a gép ne nyomtassa ki azonnal, hanem őrizze addig, amíg oda nem megyünk és a kódunk segítségével nem engedélyezzük a nyomtatást. Így a dokumentumok biztosan nem keverednek el és az adatbiztonság is meg van oldva, hiszen mások nem férnek hozzá az általunk kinyomtatni kívánt lapokhoz. A beépített SSD segítségével lehetőség nyílik arra is, hogy e-mailbe történő szkennelés esetén ne küldjük el a beolvasott dokumentumot a levél mellékleteként, hanem csak egy linket a levél törzsében. A fogadó fél pedig erre a linkre kattintva tudja a másológép adattárolójáról letölteni a fájlt.

Környezetvédelem
Napjainkban egy eszköz vásárlásánál egyre fontosabb szempont a környezetvédelem. A SHARP BP-30M28 fénymásológépet úgy tervezték, hogy megfelel az Energy Star 3.0 szabvány által nyújtott kritériumoknak.

Érdekes tulajdonságok

Egyszerű módok
A kijelző átváltható ún. egyszerű módba, ahol az ikonok mérete a szokásosnál nagyobb és a sok alfunkció helyett csak a gyakrabban használt beállítások érhetőek el. Ez az üzemmód másolás, szkennelés (és amennyiben a megfelelő modul beépítésre került, akkor faxolás) esetén is elérhető.

Gyors belépés
Amennyiben a másológépet többen használják, lehetőség van saját képernyő kialakítására. Ilyenkor a számunkra fontos ikonokat tesszük ki vagy pl. válthatunk egyszerű módba. A belépési képernyőn a saját ikonunkra kattintva tudunk az általunk kialakított felületre belépni.


Direkt nyomtatás és szkennelés

Ha a készülék előlapján levő USB portba egy pendrive-ot dugunk, akkor felugrik egy ablak, ami segíti a feladat elvégzését.

Print release funkció
Ha több ilyen funkcióval felvértezett SHARP fénymásológép van kötve egy hálózatba, akkor ezek át tudják venni egymás szerepét. Így ha egy nyomtatásra kiválasztott gép foglalt, kifogyott belőle a papír, a festék  vagy olyan helyiségben van, ami most nem szabad (pl. egy tárgyaló), akkor egy másik masinához át lehet kérni a nyomtatásra elküldött dokumentumot.

Nyomtatás, szkennelés mobiltelefon segítségével
A BP-30M28 fénymásológép együtt tud működni okos eszközökkel. A másológépet WiFi hálózatba kötjük, a telefonunkra, tabletünkre pedig letöltjük hozzá a megfelelő alkalmazást. Androidos eszközökhöz elsősorban a Sharpdesk Mobile-t javaslom, de használható a Sharp Print Service Plug-in is.

Néhány érdekes fejlesztés a szkennelési funkcióban
Pdf formátumba történő szkennelésnél beállítható az automatikus kiegyenlítés funkció. Ha a lapot 2 foknál kisebb ferdeséggel tesszük az üvegre vagy az automata lapadagoló így húzza be, akkor ez az intelligens funkció kiegyenlíti azt és a szkennelt kép nem lesz ferde.


A veszteségmentes tömörítés beállítása csökkenti a szkennelt fájl méretét a jól ismert ZIP tömörítés algoritmusát használva.
A képkivágás funkció képes az üveglapra egyszerre ráhelyezett több kisebb dokumentumot egy menetben úgy beszkennelni, hogy azok mindegyike külön fájlba kerül.

Összességében a BP30M28 egy olyan fénymásológép, amely alapkiépítésben is tökéletes választás a legtöbb irodának. Képes kiszolgálni kisebb és közepes munkacsoportok másolási, nyomtatási és szkennelési igényeit. A SHARP cca. 20 fős felhasználói létszámig ajánlja. A modellhez vásárolható bővítő egységekkel pedig ez a típus is képes több olyan feladat ellátására, amelyre csak a palettánkon szereplő magasabb kategóriájú másológépeink képesek.
 

A BP-30M28 készüléknek van két gyorsabb testvére, a 31 lap/perces BP-30M31 és a 35 lap/perces BP-30M35. Ezek a típusok csak a sebességükben térnek el az alapmodelltől. Ismerve az eddigi trendeket és a gépcsalád árazását, minden valószínűség szerint a BP30M28 lesz közülük a legnépszerűbb.