Termékek Menü

Az AR6020 és AR6020D másológépek tesztje

Az AR6020 és AR6020D másológépek tesztje Két hónapja kapható a SHARP AR6020 gépcsaládja. Már mindegyik 20 lap/perces modellből szállítottunk ügyfeleinknek, így közvetlen tapasztalatunk is van a másológépekről. A három fő verzió (alapgép, kétoldalas, hálózatos) közül most az első kettőt (AR6020 és AR6020D) vizsgáljuk meg közelebbről.

 

Külső
A másológépek a SHARP nagyobb modelljeinek színvilágát kapták. A halványszürke részek jól harmonizálnak a sötétebb tónusú, már-már feketébe hajló elemekkel. A korábbi lekerekített sarkokat merészen vágott élek váltották fel. A burkolat erezett, bútor hatású. A készülékek modern külseje jól mutat minden irodai környezetben.

 

Billentyűzet, kezelés
Egyértelmű feliratú gombok és piktogrammok jelölik a funkciókat, a kiválasztott beállítások pedig az LCD kijelzőn jól látszanak.
Az oldalsó papíradagoló beállítása az előd modellhez képest változott. Ennél a forrásnál is a papírfiókokkal megegyező módon kell eljárni, vagyis be kell állítani a pontos méretet. Ez pár plusz billentyű lenyomását követeli első alkalommal, de ha később is ezt a méretet használjuk, akkor nincs további teendőnk, mert a gép megőrzi a beállítást.

 

Nyomtatás, szkennelés
A driverek telepítése után a készülék A3-as nyomtatóként működik (AR6020D esetén kétoldalas funkcióval ellátva). A nyomtatás beállítás egyszerű, a SHARP másológépeknél megszokott felületű drivert látjuk viszont. A szkenneléshez 6 gyors gombot tudunk felprogramozni a berendezéshez adott Button Manager segédprogrammal. A díjnyertes SharpDesk programot (mellyel jól menedzselhető a szkennelés, továbbá tartalmaz egy karakter felismerő segédprogramot és a Composer funkciót többféle fájl egy pdf-é történő összegyúrására) ehhez a családhoz sajnos nem adja a géppel a gyártó, de külön megvásárolható.

Kiegészítők
A kétoldalas automata lapadagoló kapacitása 40-ről 100 lapra nőtt. Mivel a másolandó dokumentumok nagy része nem éri el ezt a maximumot, egy lépésben végezni lehet a sokszorosítással.

A kiegészítő papírfiókokba az eddigi 250 helyett 500 lapot tehetünk, vagyis egy teljes csomag papír elfér bennük. Ez mindenképpen előny (a gép első fiókja továbbra is 250 lapos maradt). A tálcák masszív fogantyút kaptak. A plusz fiókokkal használható egy új funkció, a kereszt szortírozás. Ez önmagában jó dolog, de figyelembe kell venni, hogy ennek használatával a 90 fokkal elfordított papír hosszabb útja miatt a másolás/nyomtatás némileg lelassul.

A PCL hálózati nyomtató kártya lehetővé teszi, hogy az eszköz saját IP címmel rendelkezzen és így több számítógépről közvetlenül lehessen nyomtatni a másológépre. A kártya beépítésével a pc-re szkennelés megszűnik, helyette a kártyán levő USB-portba dugott pendrive-ra lehet küldeni a képfájlokat. Az aljzat a készülék bal hátsó részén van, ami nem egy szerencsés megoldás. Ezért ahol felvetődik a hálózati nyomtatási és szkennelési feladatok jövőbeni szükségessége, ott érdemes egyből a család N-es verziójú tagjait választani, mivel ott hálózaton keresztül is lehet szkennelni.

A készülékhez készült gyári gépasztalok alacsonyak, ezért a vásárlását nem javasoljuk.

Fenntartás
A másológép rendkívül gazdaságosan működtethető. Az előd modellhez képest a fényhenger élettartama 50%-val, a festéké 25%-val nőtt.

Összegzés
Kisebb ráncfelvarrás történt a SHARP belépő szintű A3-as másológép családján. A gépek kaptak néhány olyan tulajdonságot és funkciót (például 500 lapos fiókok, 100 lapos kétoldalas automata lapadagoló, kereszt szortírozás), ami korábban nem volt jellemző erre a kategóriára.
A berendezéseket kezdő és kis vállalkozásoknak, közintézményeknek havi 2-5.000 oldal átlagos felhasználás esetén ajánljuk.