Termékek Menü

Energiatakarékos fénymásológépek

Energiatakarékos fénymásológépek

A fénymásológépek piacán továbbra is tart a színes modellek százalékos erősödése, de a fekete-fehér masinák után is bőven van még kereslet. Közülük a 20-30 lap/perc sebességű gépek teszik ki az eladások 70 %-át és várhatóan ez a tendencia a következő években is megmarad. A Sharp ebben a szegmensben dobott most a piacra egy új gépcsaládot. Ezeket a modelleket járjuk most körbe.

 

Három új készülék alkotja ezt a családot a hazai palettán, az BP-20M22, az BP-20M24 és az BP-20M31. A névben szereplő M betű a fekete-fehér (Mono) mivoltukra utal, az utolsó két számjegy (22, 24, 31) pedig a másológépek sebességét jelzi. A 31 lapos gép kakukktojás a papír kezelése miatt (később visszatérek rá), a 22 és 24 lap/percesek viszont csak ebben az egy tulajdonságban térnek el egymástól. Őszintén szólva nem értem mi értelme van mindkét gépet listán tartani, hiszen ez nüansznyi különbség. Esetleg pályázatokon lehet érdekes, ha van ilyen jellegű kritérium (pl. legalább 23 vagy 24 lap/perc sebesség szükséges). Véleményem szerint a két típus közül a "kisebbik" lesz a népszerűbb.
Nézzük meg közelebbről a modelleket.
 

Általános dolgok


Küllem

Ha olvastad a korábbi bejegyzésem a színes C-Cube gépcsaládunkról, akkor azonnal ismerős lesz ez a külső. Fekete előlap, fehér oldalfalak és lapadagoló. A testvéri kapcsolat le se tagadható. Nekem jobban tetszenek az office grey színű gépek, de ez ízlés dolga.


Alapkiépítés

Ezen a téren jelentős előrelépés történt az előd gépekhez képest. Az BP-20Mxx másológépek mindegyike alapkiépítésben rendelkezik beépített duplex egységgel és kétoldalas automata lapadagolóval. Utóbbi a gép alapsebességétől függetlenül 37 lap/perc tempóban szkenneli az egyoldalas dokumentumokat. A számítógépekkel való összeköttetést USB és hálózati (UTP) kábelen keresztül is el tudod végezni. Igen, a gépek hálókártyát is kaptak (megjegyzés: Wifi kapcsolatra is van lehetőség, amennyiben az MXEB18 adaptert megvásárolod). A nyomtatási nyelv a széleskörűen használt PCL, ami megkönnyíti a nagyobb rendszerekbe történő illesztést. Ezen kívül a gép elején is van egy USB-port, ahova pendrive-ot dughatsz nyomtatási és szkennelési céllal.


Papírkezelés

Az BP-20M22 és BP-20M24 1 db 250 lapos papírfiókot kapott. A kapacitást további 3 db immár 500 lapos tálcával lehet bővíteni. Az BP-20M31 modellt 2 db, eleve 500 lapos fiókkal szállítja a Sharp és további 2 db 500 lapos papírtálca rakható alá. Mindez egy észszerű elgondolás. A gyorsabb géppel valószínűleg többet is fognak másolni vagy nyomtatni, ezért praktikus a nagyobb papírkapacitás. Ha olyan konfigurációt vásárolsz, amelyben (akár gyárilag akár kiegészítő fiókkal) legalább két papírfiók van, akkor élvezheted a kereszt szortírozás előnyeit. Ehhez persze az is kell, hogy mindkét fiókban ugyanaz a papírméret legyen egymáshoz képest 90 fokkal elfordítva.

Kereszt szortírozás


A másológépek rendelkeznek még egy oldalsó 100 lapos papíradagolóval is, amely a vastagabb papírok kezelésére szolgál 200 g/m2-ig.

 

Kijelző
Ezt a gépcsaládot egy 5 soros mono LCD kijelzővel látták el. Kezelése egyszerű és logikus.

 

Kényelmi funkciók
 

Kapcsolat az Apple gépekkel
Ha Mac OS-t futtató számítógéped vagy Apple telefonod van és szeretnél nyomtatni vagy szkennelni velük ezekkel a fénymásológépekkel, akkor be kell szerezned az MXKP11 PostScript kitet és már használhatod is azokat.
 

Kapcsolat Androidos okostelefonokkal
Az ingyenesen letölthető SharpDesk Mobile alkalmazáson keresztül nyomtathatsz vagy szkennelhetsz, amennyiben a másológépek egy WiFi hálózat tagjai. A telefonoddal (legyen az Apple vagy andriodos) a kapcsolatot könnyen felépítheted, ha kinyomtatod a másológép adminisztrációs felületéből az ehhez szükséges QR-kódot és azt a telefonoddal beolvasod.


PopUp üzenetek

Hasznos kis funkciókat applikáltak az előlapi USB porthoz és az oldalsó lapadagolóhoz.
Ha a gépbe bedugsz egy pendrive-ot, akkor megjelenik egy menü és rákérdez mit szeretnél vele tenni: nyomtatni vagy szkennelni. Nyomtatni TIFF, JPEG, PNG és (ha van a gépben PostScript kártya, akkor) PDF fájlt tudsz a pendrive-ról. A szkennelés formátuma pedig TIFF, JPEG és PDF lehet.


Ha az oldalsó lapadagolóba papírt teszel, akkor is felugrik egy ablak a kijelzőn, amely rákérdez a papír méretére és típusára.

 

Kártya másolás
Recepciók kedvenc funkciója, hiszen nekik gyakran el kell kérni másolási szándékkal a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, esetleg a bankkártyát. Ha ezt a funkciót kiválasztod, akkor csak a dokumentum üveg bal felső sarkába kell tenni az igazolványt, nyomni egy másolás gombot majd ugyanezt elvégezni a kártya másik oldalával és egy lapra kinyomtatva el is készül a dokumentum.


Előre definiált programok

Gyakran előfordul hogy másoláskor vagy szkenneléskor ugyanazokat a dolgokat kell beállítanod (felbontás, fájl formátum, rendeltetési hely stb.). Hogy ne kelljen minden alkalommal bepötyögnöd ezeket a dolgokat, 3 másolási és 2 szkennelési programot előre beállíthatsz.


Szkennelési helyek

Ha hálózatba kötötted a másológéped, akkor szkennelhetsz FTP szerverre, hálózati mappába vagy e-mail címre. Ezen kívül ott a pendrive-ra való dokumentum küldés lehetősége is.


Adatbiztonság

Lehetőséged van IP vagy MAC cím alapján szűrni, hogy kik férhetnek hozzá a másológéphez. Az IPSec  biztonsági protokoll és az SNMPv3 titkosított adatátvitel védi az adataidat. A másológéphez 5 számjegyű kódos beléptetési rendszert is aktiválhatsz, a kódokat pedig kioszthatod  a felhasználóknak.


Energiatakarékosság

Ezen a téren több fontos változás történt. Lássuk melyek ezek.
Az egyik az EcoScan mód. Sokszor bosszankodtam régebbi fénymásológépeket használva, amikor szkennelni akartam és a gép szunnyadó (energiatakarékos) módban volt. Ilyenkor a masina egy gombnyomásra felébredt, lefutott a felmelegedési program és típustól függően 10-30 másodperc alatt üzemkész lett a gép. Lehetett vele másolni, szkennelni. A szkenneléshez viszont teljesen felesleges a fixáló egységet felfűteni, ami így szimpla idő és energia pocsékolás. Az EcoScan ezt a problémát oldja meg. A gép azonnal kész a szkennelésre és nem aktiválódnak a másolási feladatokhoz szükséges előkészületek.
A másik az alacsonyabb energia felhasználás. Az új fejlesztésű festék miatt a másolatok és nyomatok fixálása a korábbinál alacsonyabb hőmérsékleten történik, ami jelentős energia megtakarítást eredményez.
Ennek a gépcsaládnak a Standby módját sikerült úgy kialakítani, hogy a fogyasztása ebben a módban mindössze 0,5 W.
Az BP-20Mxx másológépeinknek nagyon alacsony a TEC értéke (a TEC szám azt mutatja meg, hogy egy adott készülék használata közben egységnyi idő alatt átlagosan mennyi energiát fogyaszt). Ezen számok alapján ezek a készülékek megfelelnek az Energy Star 3.0 szabványnak.

Végezetül egy táblázatban összefoglalom a három modell közötti különbséget:

  BP-20M22 BP-20M24 BP-20M31
Sebesség (lap/perc) 22 24 31
Alap papírkapacitás (lap) 350 350 1.100
Max. papírkapacitás (lap) 1.850 1.850 2.100