Termékek Menü

A BP-B537WR és BP-B547WD másológépeink bemutatása

A BP-B537WR és BP-B547WD másológépeink bemutatása A 2010-es évek közepén a Sharp a multifunkciós eszközök akkori térhódítása miatt átmenetileg felfüggesztette az A4-es fénymásológépek gyártását, majd pár év múlva új modellekkel adott választ a piac kihívásaira. A multigépek ugyan alacsonyabb áron voltak kaphatóak, de a működtetésük sokkal többe került mint egy fénymásológépnek, rövidebb volt az élettartamuk és a képességeik is szerényebbek voltak. Pár száz oldalas felhasználásra jó megoldást jelentettek, de egy komolyabb iroda dokumentum készítési feladatainál már elvéreztek. Ezeket a hiányosságokat ismerte fel a Sharp és alkotta meg azokat a modelljeit, amelyek betöltötték ezt az űrt. A BP-B537WR és a BP-547WD már a harmadik generációja a Sharp újragondolt A4-es fénymásológeinek, amely jól mutatja hogy nem csak fellángolás volt ez az irányvonal és a piac is igényli ezeket a készülékeket.
Vizsgáljuk meg közelebbről mit tudnak ezek a masinák.

 

Általános dolgok
A BP-B537WR és a BP-547WD másológépek kétoldalas másolásra, nyomtatásra, szkennelésre és faxolásra alkalmas, akár egy sima asztalon is elférő készülékek, amelyek a számítógépekkel USB vagy hálózati kábellel,valamint WiFi-n keresztül is képesek kommunikálni. Kapcsolódhatunk hozzájuk okostelefonnal is, függetlenül attól hogy androidos az eszköz vagy Apple termék.

Papírkezelés
A BP-B537WR és a BP-547WD  modellek 500 lapos papírfiókkal és 50 lapos oldalsó adagolóval rendelkeznek. Ezt további 3 db 600 lap kapacitású fiókkal maximum 2.350 lapig bővíthetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezelői felület
Ezen a területen a Sharp követte az előző generációk során alkalmazott koncepciót. Egy olyan 7 inch-es színes LCD kijelzővel látta el ezeket a modelleket, amelyen ugyanazokat az ikonokat és funkciókat látod, mint az ezekkel a modellekkel párhuzamosan kapható A3-as fekete-fehér vagy színes Sharp másológépek kijelzőjén találhatóak. Így ha valaha használtál már egy ilyen másológépet, akkor otthon fogod érezni magad. A kijelző dönthető, így kerekesszékes felhasználók is kényelmesen tudják használni a másológépet.

Szkennelés
A szkennelések aránya a másolásokhoz/nyomtatásokhoz képest drasztikusan nőtt az iratok digitalizálása miatt az utóbbi években. Az A4-es SHARP másológépeknél a nagy kijelző miatt nagyon kényelmes ennek a funkciónak a használata. Pár klikk és már szkennelhetünk is a számítógép asztalára, mappába, FTP szerverre, e-mailbe és még számos más helyre. A BP-B537WR 40 oldal/perc (kétoldalas dokumentum esetén 18 oldal/perc), míg a BP-547WD 65 oldal/perc (kétoldalasnál  130 oldal/perc) sebességgel olvassa be az eredetiket. Utóbbi modellnél a kétoldalas szkennelés extra nagy sebessége abból adódik, hogy a lapadagolója alul-felül egyszerre tapogatja le a lapot.

Karakterfelismerés
A másológépekhez mellékelt szoftverek karakterfelismerőt is tartalmaznak. Ezzel Microsoft Office fájlokba is szkennelhetsz közvetlenül, amit utána szerkeszteni is tudsz.

USB direkt nyomtatás
Az MS Office fájlokkal való barátság nem ér véget a szkenneléssel. A pendrive-odon levő Office fájlokat driver nélkül ki tudod nyomtatni. Az adattárolót dugd be a készülék elején található USB bemenetre, a kijelzőn pedig kiválaszd ki a nyomtatandó fájt.

Beépített winchester
A 128 GB-os SSD-re elmenthetsz olyan dolgokat, amelyekre sűrűn van szükséged. Létrehozhatsz mappákat és titkosíthatod is az adataidat.

Print Release
Ha egy olyan irodában dolgozol ahol több ilyen funkciójú másológép van, akkor lehetőséged van kihasználni ezt a nagyszerű lehetőséget. Csak küldd el a nyomtatni valódat, majd sétálj oda az egyik szabad készülékhez. A kijelzőn azonosítsd magad, majd hívd le a fájlodat. Nincs sorban állás és a dokumentumod is biztonságban van. Ezt a funkciót a Sharp továbbfejlesztette ennél a gépcsaládnál. Az előző A4-es generációnál összesen 5, a mostaninál akár már 100 másológépet is összeköthetsz így.

Kapcsolat a felhővel
Használsz Google Drive-ot, OneDrive-ot, SharePointot, vagy Microsoft Teams-t? Az BP-B537WR és a BP-547WD képes összekapcsolódni ezekkel a tárhelyeiddel, így közvetlenül odaszkennelhetsz vagy kinyomtathatod az ott tárolt dokumentumaidat.

Bővíthetőség
Az új A4-es masináink nagyjából ugyanazokkal az opciókkal egészíthetőek ki mint az előzőek, de azért akad itt is újdonság. Tehetsz hozzá maximum 3 db további papírfiókot, gurulós asztalkát, tűzős finishert, az adataidat védő biztonsági csomagot, internet faxot, vonalkód nyomtató kitet vagy akár vírusvédelmi csomagot.

Energiatakarékosság
Beállíthatod a ki- és bekapcsolás ütemezését, így a munkaidő végén a másológépek maguktól kikapcsolnak. Az energiatakarékos (szunnyadó) üzemmódok pedig úgy nyújtanak folyamatos használati lehetőséget, hogy közben kevesebbet fogyasztanak a gépek. A Zöld Szkennelés (Eco Scan) funkció bekapcsolásával nem kell megvárnod amíg a másológép teljesen bemelegszik és teljesen üzemkész lesz, hiszen pl. a fixáló egységre nincs szükség szkenneléskor.

Érdekes tulajdonságok
1. Biztosan előfordult már veled, hogy színes kiemelő filccel áthúzott szöveget másoltál és a kiemelést nem adta vissza a fekete-fehér fénymásológép. Általában a rózsaszín, a lila és a sárga színeknél volt ez jellemző. Ezek a modellek rendelkeznek egy ún. Kiemelési mód funkcióval, ahol ezt a problémát kiküszöbölheted.

2. Ezeket a fénymásológépeket ellátták egy másik új nagyszerű funkcióval is. Ez az automatikus tömörítés. Szkenneléskor az eszköz elemzi az eredeti dokumentumot és ahol egy tömbben nagyobb azonos pixeleket lát, ott magasabb tömörítést alkalmaz. Ezzel a kép nem veszít a minőségéből, ugyanakkor a szkennelés eredménye egy kisebb fájl lesz.

3. A Bluetooth mobil csatlakozás funkcióval a telefonod címjegyzékét is használhatod a szkennelt vagy tárolt fájlok elküldésére e-mailben vagy faxon. Ezzel időt takarítasz meg, mert nem kell a fájlt előtte a számítógépedre letölteni vagy a másológép címjegyzékébe beírni a fogadó fél adatait. 

Különbségek
Az BP-B537WR és az BP-547WD nagyon hasonló gépek. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttem a különbségeket:

  BP-B537WR BP-547WD
Sebesség 37 lap/perc 47 lap/perc
Lapadagoló RSPF DSPF
Szkennelési sebesség 40/18 lap/perc 65/130 lap/perc

 

A Sharp újragondolt A4-es fénymásológépei mindazon tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket a nagy A3-as testvérei tudnak. Ha az utóbbi papírméretre nincs szükséged és mellette még helyszűkében is vagy, válaszd bátran ezeket a másológépeket!