Termékek Menü

Fénymásológépet vagy multifunkciós eszközt vegyek?

Fénymásológépet vagy multifunkciós eszközt vegyek?

A(z A4-es) fénymásológépek és a multifunkciós eszközök közel azonos ügyfélkört szolgálnak ki. Otthoni vagy irodai másolási, nyomtatási, szkennelési (esetleg még faxolási) feladatokat látnak el. Mi a különbség a kettő között és melyiket érdemes választani?

 

Sok vevőnk megkérdezte már, hogy a fénymásológép vagy a multifunkciós eszköz a jobb választás. A válasz alapvetően attól függ, hogy mennyit szeretne másolni és nyomtatni vele. Mielőtt ezt kiveséznénk nézzük meg mi a különbség a két berendezés között. Leegyszerűsítve a multifunkciós eszköz egy olyan lézer vagy tintasugaras nyomtató, amire ráépítettek egy szkennert a másolási és nyomtatási feladatok ellátására. A másológép meg azért tud nyomtatni, mert az evolúciója során kapott olyan kiegészítőt (nyomtató kártyát), amely segítségével fel tudja dolgozni a számítógépből jövő nyomtatási parancsokat. Szkennelni pedig azért képes, mert alkalmassá tették a fénymásolási funkció során a dokumentumüvegről leolvasott adatok számítógép felé történő továbbítására.

A nyomtatók és ezáltal a multifunkciós eszközök ma már bárki által elérhető árúak. A fénymásológép jellemzően egy magasabb árszintű eszköz. Cserébe viszont alacsonyabb működési költséget és hosszabb élettartamot kapsz.

Hogyan válassz?

A gépek árát ismered, szerezd be mellé a fenntartási költségeket (tintapatron, toner, fényhenger stb. ára). Ezek után becsüld meg hány oldalt fogsz havonta másolni és nyomtatni. Ha ezek az adatok a birtokodban vannak akkor már pontosan tudod, hogy 6, 12, 24 vagy tetszőleges X hónap elteltével mennyi lesz a vásárlás+fenntartás összköltsége. Ha mindezt grafikonon ábrázolod, az alábbihoz hasonló ábrát fogsz kapni:

A piros vonal egy lézeres multifunkciós eszköz, a kék pedig egy fénymásológép összköltségét jelöli. A zöld vonal azt mutatja meg, hogy a vásárlástól számítva mennyi idő telik el, amikor a drágábban vásárolt gép összes költsége megegyezik az olcsóbban beszerzett de drágábban üzemelőjével. Ettől az időponttól számítva a drágább eszköz a gazdaságosabb és minden további hónap újabb és újabb megtakarítást eredményez. Innen már csak egy lépés kell a végleges döntéshez. Meg kell nézni hogy ez az időtartam mennyire belátható. Ha a megtérülés (a zöld vonal időponti metszete) 3-4 vagy annál több év, akkor az olcsóbb de drágábban üzemelő (a grafikonon a piros) eszköz a jobb választás. Azonban ha ez a határpont két éven belüli, akkor célszerű a drágább eszközt választani.

A fenti kalkulációs módszer természetesen nem csak a multifunkciós eszköz vs. fénymásológép viszonylatban használható, hanem akár két multigép vagy két fénymásológép összehasonlításakor is.
Ha a fenti számítást bonyolultnak találod vagy egyszerűen csak nincs időd ilyennel bíbelődni, keress bátran minket ezen a linken. Segítünk kiválasztani a számodra leginkább megfelelő berendezést.